zaterdag 19 oktober 2013

18 oktober - vakantie Vietnam dag 9

Vanmorgen lekker wakker geworden. Na het ontbijt snel naar de receptie om opgewacht te worden door onze gids voor de trip naar de Cu Chi tunnels. Het was een goed uur rijden en onderweg vertelde onze gids al een en ander over de oorlog. Heel indrukwekkend om een andere kant van het verhaal te horen. En iedere keer als hij riep over de 17th parallel (de plaats waar noord en zuid Vietnam tegen elkaar vochten) kreeg ik kippenvel over mijn rug. Bij aankomst kregen we een rondleiding over hoe het er toen aan toe ging. Zonder een vinger te wijzen wie goed of slecht was. Echter onze gids vertelde dat hij een Amerikaanse soldaat had gezien die na vele jaren terugkeerde naar Vietnam in huilen uitbarste en vergeving vroeg aan oude Vietnamezen die hij daar ontmoette. Vergeving voor de dingen die hij de bevolking had aangedaan. Ik vond het zeer indrukwekkend om te zien hoe het er destijds aan toe ging. Wat een geniale dingen er uitgehaald werden om de Amerikaanen om de tuin te leiden en uit te schakelen. Het tunnel stelsel bestaat uit een paar duizend kilometer aan tunnels die over een periode van 20 jaar gemaakt zijn. Het gebied waarinn de tunnels liggen is 250 km2. Het stelsel bestaat uit 3 lagen boven elkaar met kruisingen en verschillende goed verborgen uitgangen. Men begon om vanuit hun huis een tunnel te graven naar het huis van de buren en als die klaar was weer verder en verder en verder. De Amerikaanen hadden hier ondanks hun krachtigere wapens geen kans. Op de foto's zie je hoe onherkenbaar de tunnelingang is zodra hij in de tunnel is gedoken. Ook zie je een boom met een markering. Deze markering is nauwelijks herkenbaar, maar gaf aan dat er een tunnel zat. Ook als een tunnel instortte makte dit niet uit, er waren overal uitgangen. Om de 15 meter zaten luchtgaten veelal weggewerkt tussen natuurlijke termieten gaten. De lucht gaten werden gemaakt van dik hol bamboe.

Wist een Amerikaan een tunnel in te komen, dan waren er splitsingen, en als je de verkeerde koos waren die weer van vallen voorzien. Verschillende soorten vallen werden ook in de jungle aangelegd. Zoals een draaiend Luik. Deze vallen dode niet maar verwonde. Kwam je kameraad op het geschreeuw af om hem te helpen, konden ze zo neergeschoten worden. Heel slim en vernuftig gemaakt, Rambo had geen kans :-)

Ook was de gelegenheid om te schieten met een stuk of 10 wapens. Ik heb er met 4 geschoten. De AK47, de M-60, M-16 en de M30. Dit was zo stoer en luid, maar echt een aanrader als je hier ooit komt. Deze toer behoort zeker tot de meest indrukkende hoogtepunten van onze trip.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten